Je bekijkt nu Waarom RVS pannen en borden

Waarom RVS pannen en borden

Onlangs ben ik overgestapt naar RVS pannen en borden.
Ik kreeg vaak de vraag waarom?! In deze blog leg ik de gezondheidsvoordelen en duurzaamheid uit.

Anti aanbaklaag pannen

Van huis uit ben ik gewend om te koken met pannen met een anti aanbaklaag.
Er is altijd verteld dat dit zo gemakkelijk is en dat pannen zonder een laag aanbakken.
Wat blijkt! Dit is echt een fabeltje.
Ook zonder anti aanbaklaag plakt het met genoeg boter of olie niet vast en het schoonmaken van deze pannen is zelfs gemakkelijker omdat je niet voorzichtig hoeft te zijn, een kras is niet erg bij een roestvrijstalen pan.
Bij een antiaanbak laag is een kras het begin van het einde van de pan, de kras zal steeds zwakker worden
en de laag zal vanuit die plek steeds meer afbrokkelen en los laten.
En daar zit het grootste probleem van deze anti aanbaklaag pannen.
De stukjes die los komen van de pan zijn heel erg ongezond!
Tegenwoordig proberen fabrikanten ons een beetje voor de gek te houden door steeds de samenstelling
van de anti aanbaklaag iets te veranderen, maar ook dit is ongezond.
Dat zo’n kras de hele pan kwetsbaar maakt zorgt er ook voor dat het niet duurzaam is en dat je de pan
elke paar jaar moet vervangen.

Duurzame roestvrijstalen pannen ( RVS pannen )

Rvs pannen en RVS koekenpannen zijn niet kwetsbaar en kunnen met
goed schoonmaken tussendoor een leven lang mee.
Dus toen onze anti aanbaklaag pannen toe waren aan vervanging
ben ik over gestapt naar RVS koekenpannen en een RVS hapjespan.
Ze zijn duurder in de aanschaf, maar aan het einde van de rit zijn ze een stuk goedkoper.

Ook heb ik twee emaille braadpannen,
deze kunnen ook heel lang mee gaan en zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Ze zijn wel iets kwetsbaarder dan RVS pannen omdat de emaille laag wel beschadigd kan raken.
Dit beschadigen gaat wel echt veel minder snel dan bij een anti aanbaklaag pan.
Maar omdat ik echt volledig duurzaam wil kopen heb ik geen nieuwe emaille pannen gekocht.

Persoonlijk vind ik RVS keukengerei het makkelijkste werken met deze pannen.
Als iets toch vast blijft plakken dan kan je het zo gemakkelijk los schrapen.

RVS borden

Toen onze zoon net geboren was wist ik nog niet dat plastic schadelijk was.
Ik had dus allemaal plastic bordjes voor hem.
Het viel mij onlangs op dat het ging brokkelen! Tijd om weg te doen.
Ik wilde graag borden die ook buiten goed gebruikt kunnen worden en niet stuk gaan met vallen.
Bamboe (uit 1 stuk, niet geperst) heb ik om die rede niet gekozen, dit kan alsnog breken.
RVS leek mij hier dus ook ideaal voor. Ik heb alle plastic borden vervangen voor RVS borden en de plastic snackbakjes ook vervangen voor RVS snackbakjes.

Alles op deze foto gekocht bij Greenjump

Wanneer vervangen

Vanuit een duurzaam oogpunt kan het nog wel een dilemma zijn voor wanneer je iets gaat vervangen.
Hier was het een simpele keuze omdat het stuk ging. Maar als iets nog bruikbaar en goed is dan zou ik ervoor kiezen om het weg te geven, vaak zijn er toch mensen die het niet belangrijk vinden of iets wel of niet gezond en duurzaam is.

Makkelijk schoonmaken

Ik vind RVS vrij makkelijk schoon te maken,
je kan grof boenen en krabben en het kan meestal ook in de vaatwasser.
Vieze bruine plekken kan je weg schrobben met bakingsoda,
dit gebruik je dan eigenlijk als een soort schuurmiddel.
Het makkelijkste zou met een schuursponsje zijn, maar aangezien daar ook weer microplastic af komt gebruik ik die niet. Ik ben op dit gebied dus nog een beetje zoekende naar wat ik kan gebruiken. Tips zijn welkom!

Volg ons op Instagram, Facebook en Youtube om te zien wat wij allemaal doen.

Abonneer
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mesut
Mesut
2 jaren geleden

Wat goed zeg,